Öland – kontrasternas ö

Öland – kontrasternas ö

Öland är solen och vindarnas ö. Men också kontrasternas ö med sin unika natur och världsarvet södra Ölands odlingslandskap som också inkluderar Alvaret.

Norra Öland visar upp en dramatisk västkust med branta kalkstensklippor och öns enda raukar. Härifrån ser vi också naturreservatet och den mytomspunna ön Blå Jungfrun ute i sundet. På östra sidan har flera mil långa sandstränder.

Södra ön är om möjligt ännu mer kontrastrik. Den bördigaste av landets alla jordar finns runt Mörbylångadalen men bara ett stenkast därifrån visar det storslagna Alvaret upp ett kargt landskap med en flora och ett fågelliv som är unikt. Fornlämningar från järnålder och folkvandringstid slåss om uppmärksamheten tillsammans med Ölands signum – de många väderkvarnarna. Längst i söder kan vi hälsa på Långe Jan, Sveriges högsta fyr.

Borgholm är öns mesta sommarstad och har ett eget slott med anor från medeltiden. En liten bit därifrån ligger Solliden, nuvarande kungafamiljens sommarslott som öppnar upp för besökare under sommarmånaderna.