Utbud guidade turer

 • Kalmar – historiska vandringar

  Låt oss ta dig runt från medeltid till nutid i kungarnas spår. Runt Kalmars mesta sevärdhet – vårt fantastiska slott vid Kalmarsund – låg den medeltida staden. Här har sjörövare och pirater härjat och gränsfejder och krig har satt sina spår.

  Kalmar var länge Sveriges sydligaste stad mot Danmark. För att försvara staden bättre, men också riket flyttades staden bort från slottet. 1600-talets Kalmar, byggt som en försvarsfästning har stora delar kvar av den gamla stadsmuren med mäktiga portar.

  Än idag trampar vi samma kullerstensgator som för 350 år sedan. Kalmar var då liksom nu en blomstrande handelsstad. Väl bevarade hus, de ståtliga köpmannagårdarna och de små ryggåsstugorna i trä – alla har de en historia att berätta. Mitt i staden ståtar den pampiga 1600-tals katedralen.

  Kalmarguider - Avskiljare blad
 • Öland – kontrasternas ö

  Öland är solen och vindarnas ö. Men också kontrasternas ö med sin unika natur och världsarvet södra Ölands odlingslandskap som också inkluderar Alvaret.

  Norra Öland visar upp en dramatisk västkust med branta kalkstensklippor och öns enda raukar. Härifrån ser vi också naturreservatet och den mytomspunna ön Blå Jungfrun ute i sundet. På östra sidan har flera mil långa sandstränder.

  Södra ön är om möjligt ännu mer kontrastrik. Den bördigaste av landets alla jordar finns runt Mörbylångadalen men bara ett stenkast därifrån visar det storslagna Alvaret upp ett kargt landskap med en flora och ett fågelliv som är unikt. Fornlämningar från järnålder och folkvandringstid slåss om uppmärksamheten tillsammans med Ölands signum – de många väderkvarnarna. Längst i söder kan vi hälsa på Långe Jan, Sveriges högsta fyr.

  Borgholm är öns mesta sommarstad och har ett eget slott med anor från medeltiden. En liten bit därifrån ligger Solliden, nuvarande kungafamiljens sommarslott som öppnar upp för besökare under sommarmånaderna.

  Kalmarguider - Avskiljare blad
 • Småland – en bit kust och glasriket

  Småland, det steniga envisa landskapet, bjuder på en underbar kuststräcka runt Kalmar. Böljande ekhagar vid kusten men djupa granskogar bara någon mil inåt landet. Röda stugor och oändliga stenmurar är Smålands signum. Glasriket visar ännu stora glashyttor blandat med konstglaskonstnärer som behållit traditionen att tämja den glödande massan.

  Småländska historier och berättelser känner vi igen ifrån några av våra största författare – Vilhelm Mobergs utvandrarbygd och Astrid Lindgrens Emil och Pippi Långstrump.

  Kalmarguider - Avskiljare blad
 • Bergkvara – Kristianopel – Karlskrona

  Även en Kalmarguide kan göra avstickare till andra pärlor längs sydkusten. Lär känna segelskutornas hemmahamn Bergkvara. Och bara någon mil ytterligare söderut där gränsen mot Danmark låg en gång hittar vi Kristianopel – en gång en dansk stad. Med sina små gränder och pittoreska småbåtshamn är det en riktig pärla vid ostkusten.

  Ett besök i Karlskrona gör ingen besviken. Örlogsstaden Karlskrona mitt i skärgården anlades på 1600-talet som Sveriges nya befästa stad efter det att gränsen mot Danmark flyttades söder ut vid freden i Roskilde. En pampig stadskärna från stormaktstiden blandas med pittoreska och charmiga kvarter på de öar som staden är byggd på.

  Kalmarguider - Avskiljare blad